Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Yönetim Kurulu, Köln Merkez Camii Sergi Salonu‘nda Alman ve Türk basın mensuplarıyla tanışmak ve bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla basın toplantısı düzenledi.
DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, Genel Sekreter Eyüp Kalyon, Yönetim Kurulu Üyesi Adem Onur ile Toplum ve Kurumsal İşbirliği Müdürü Dr. Zekeriya Altuğ’un yer aldığı basın toplantısında, yeni imam eğitim programı, DİTİB’in kuruluşunun 40’ıncı yıldönümü programları ile güncel projeler ve manevi rehberlik eğitimi çalışmaları gibi konular hakkında bilgi verildi.
“DİTİB deprem bölgesinde büyük gayret gösterdi”
Toplantıda selamlama konuşması yapan DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, görev sürelerinin Şubat 2023’te Türkiye ve Suriye’deki depremle başladığını belirtti. Bu süreçte, bölgedeki insanlara hızlı ve etkili yardım sağlamak için büyük çaba harcadıklarını dile getirdi.
“Deprem bölgesine 82 tır ve 12 kargo uçağıyla yardım malzemesi gönderdi”
İlk haftalarda 82 tır ve 12 kargo uçağı ile çeşitli acil yardım malzemeleri gönderdiklerini aktaran Kuzey, “Bu malzemeler arasında jeneratörler, tuvalet kabini, taşınabilir yatak, uyku tulumu, yorgan, çadır, bebek maması, hijyen malzemeleri ve kışlık giysiler bulunuyordu. Yapılan cömert bağışlar ve desteklerle sahada 3 bin 150 yaşam konteyneri ve 3 tam donanımlı mobil mutfak konteyneri kuruldu. Bu sayede Ramazan boyunca 16 binden fazla insanın ihtiyaçları karşılandı” dedi.
“DİTİB ve Mimar Böhm arasındaki anlaşmazlık festivalle taçlandırıldı”
Ayrıca, geçen yıl Haziran 2023’te DİTİB ile Böhm mimarlık firması arasındaki uzun süren hukuki ihtilafların çözüldüğünü ve bunun MOSQ festivaliyle taçlandırıldığını açıklayan Kuzey, Köln’deki Merkez Camii’nde düzenlenen festivalin 20 binden fazla kişi tarafından ziyaret edildiğini sözlerine ekledi.
“Dini cemaat ve kamu tüzel kişiliği için yoğun çaba”
DİTİB Yönetim Kurulu olarak, önceki yönetim kurullarının başlattığı dini cemaat ve kamu tüzel kişiliği tanınma yolunda federal eyaletlerde yapılan çabaları yeni bir seviyeye ve profesyonelliğe yükseltmeyi hedef olarak belirlediklerini söyleyen Kuzey, bu çerçevede, Eylül 2023 yılı ortasından bu yılın başına kadar tüm eyalet birlikleri ile Almanya genelinde tüm cami yöneticileriyle hafta sonu toplantılarında bir araya gelerek bu konudaki mevcut durumu, gelişmeleri ve vizyonları ele aldıklarını ifade etti.
“4 Temmuz’da Manevi Rehberlik sertifikaları verilecek”
Dini, sosyal ve hayri hizmetlere odaklandıklarını ifade eden Kuzey, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sonuç olarak hizmetlerimizi önemli ölçüde genişlettik. Bunun bir örneği, tam zamanlı İslami manevi rehber olmak için iki yıllık DİTİB manevi rehberlik eğitimidir. 4 Temmuz’da sertifika takdimiyle tamamlayacağımız bu kursa sizleri de davet ediyoruz. Temelleri koronavirüs pandemisinden önce atılan İhsan e.V. adlı hayri hizmetler derneğinin kuruluşu da önemli bir adımdı. DİTİB’in, kısaca imam eğitimi olarak da bilinen, İslam ilahiyatçılarının cemaatimiz için din görevlisi olmalarına yönelik iki yıllık eğitim programıdır. 2019’dan bu yana iki ayrı kursta 58 ilahiyatçıya eğitim verdik. Konseptimizde sadece teoloji değil, aynı zamanda sosyo-kültürel içerik ve tecrübe boyutu da bizim için önemlidir. Bu yılın sonunda “Çeşitlilik için birlikte seyahat” başlığı altında, Almanya ve Avrupa’nın insan düşmanlığıyla ilgili tarihsel deneyimlerini aktarmakla kalmayıp aynı zamanda bunları duygusal olarak somutlaştıran bir eğitim gezisi tasarladık.”
“DİTİB imam eğitimi programını genişletiyor”
Yapılan görüşmeler neticesinde imam eğitiminin yaygınlaştırılmasına yönelik yeni konsept sunduklarına dikkat çeken Kuzey, “Almanya’da sosyalleşmiş ve eğitimli imamlar ancak bu şekilde bir konseptlerle yetiştirilebilir. İhtiyaca yönelik din görevlisi eğitimi ancak dini cemaatlerin kendileri tarafından organize edilmelidir. Aksi bir durum dini cemaatlerin kendi kaderlerini tayin etme hakkına aykırı olacaktır. Bu nedenle benim için, bizim için, DİTİB teşkilatı için önemli olan kendi dini temsilcilerimizi ve imamlarımızı ihtiyaç ve beklenti profilimize göre kendimizin eğitmesidir. DİTİB, 40 yıllık geçmişine ve son yılların deneyimine dayanarak, imamların eğitimini genişletmek için kendi kapsamlı konseptini geliştirmiştir. Geçen yıl Aralık ayında bu konuda büyük bir ilerleme katedilerek, Federal İçişleri Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ile görüşmeler yapılmış ve imam eğitiminin yaygınlaştırılmasına yönelik yeni konsept kendilerine sunulmuştur. Söz konusu imam eğitimi konsepti üçlü bir anlaşma ile neticelenmiştir.” diye konuştu.
“DİTİB’in 40 yıllık başarı hikayesi”
DİTİB’in bu topluma ve bilhassa Almanya’da yaşayan Müslümanlara yönelik hizmetlerine değinen Toplum ve Kurumsal İşbirliği Müdürü Dr. Zekeriya Altuğ’da DİTİB’in 40 yıllık tarihinde dönüm noktası niteliğindeki konular ile ilgili bilgi verdi.
DİTİB’in 5 Temmuz 2024 tarihinde 40’ıncı kuruluş yıl dönümünü kutladığını ifade eden Altuğ, 858 cami derneği ile DİTİB’in bir misafir işçi derneğinden dini cemaat olma yönündeki istikrarlı gelişimini ve topluma katkısını yansıtan çeşitli etkinlikler ve kampanyalar planladıklarını söyledi. Altuğ, DİTİB’in bazı kilometre taşlarını ise şu şekilde sıraladı: “1960-1970’li yıllar işçi ve kültür derneklerinin kuruluşu, dernek odalarındaki geçici ibadet mekânlarının ilk camileri oluşturması, 1979 tarihinde Düren’deki camide halka açık ilk ezanın okunması, 5 Temmuz 1984 tarihinde cami derneklerinin çatı kuruluşu olarak DİTİB’in kuruluşu, 1992 yılında DİTİB Cenaze Nakli Yardımlaşma Fonu’nun kuruluşu, 2006 tarihinde UİP programının başlatılması, 28.03.2007 tarihinde Müslümanlar Koordinasyon Konseyi’nin (KRM) kuruluşu, 2009 yılında DİTİB eyalet ve bölge birliklerinin kurulmaya başlaması, 2012 yılında yeni DİTİB dernek tüzüğünün ülke çapında uygulamaya konulması, 13.11.2012 tarihinde DİTİB’in Hamburg’da Olaf Scholz ile ülke çapında ilk devlet anlaşması imzalanarak dini cemaat olarak tanınması, 2012 yılında Hessen eyaletinde ardından 2013’de Bremen’in dini cemaat olarak tanınması, 2019 yılında Dahlem’de imam eğitiminin başlaması, 2022 yılında DİTİB’de manevi rehberlik eğitiminin başlaması, 2023 yılında DİTİB hayri hizmetler Derneği’nin (İhsan e.V.) kuruluşu, Mayıs 2024 tarihinde genişletilmiş imam eğitimi anlaşmasının imzalanması.”
“İmam eğitimi programının genişletilmesine ihtiyaç var”
İmam eğitiminin genişletilmesine ihtiyaç olduğunu söyleyen DİTİB Genel Sekreteri Eyüp Kalyon, 2019 yılında başlatılan imam eğitimi programında görev alan ve ilk üç yıl boyunca sorumluluğunu üstlenen bir kişi olarak, imam eğitiminin genişletilmesine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Kalyon, 2019-2020 yıllarında başlatılan imam eğitim programının başta UİP mezunlarına yönelik olduğunu ve bu eğitimin Almanya’daki İslam ilahiyat mezunlarıyla devam ettiğini belirterek, şu ana kadar iki dönemin eğitimin tamamlandığını ve toplamda 58 mezun verildiğini ifade etti.
“Mevcut durum ve gelecek planları”
Almanya’da şu anda yaklaşık 1.200 din görevlisinin bulunduğunu ve bunların 250’sinin Almanca bilen ve Almanya’da yetişmiş kişiler olduğunu kaydeden Kalyon, DİTİB’in bu gelişmeye dayanarak imam eğitiminin genişletilmesini din hizmetlerinin sürdürülebilirliği açısından önemli bir adım olarak gördüğünü dile getirdi.
Yeni imam eğitimi programı ile Türkiye’den İslam ilahiyat mezunlarını Almanya’ya getirerek kalıcı bir perspektif sunmayı hedeflediklerini belirten Kalyon, „Bu aday imamların burada iki eğitimleri iki yıllık kapsamlı bir programa dayanmaktadır. İlk yıl, katılımcılara Almanca dil becerileri ve oryantasyon konularında yoğun bir eğitim verilirken, ikinci yıl, din hizmetlerinde çeşitli becerilerin kazandırılmasına odaklanılacaktır. Bu model, Türkiye’den gelip 4-5 yıl kalan imamların yerine, Almanya’da kalıcı olarak görev yapacak din görevlileri yetiştirmeyi amaçlıyor“ dedi.
Basın toplantısı, konuya ilişkin yapılan konuşmaların ardından basın mensuplarının sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.
Ercüment Aydın / Köln