Türkiye’de her yıl 30 Haziran’da kutlanan, Koruyucu Aile Günü kapsamında Türkiye’ Köln Başkonsolosluğu himayesinde, Aile ve Sosyal Hizmetler Ataşeliği organizasyonunyla bir program düzenlendi.
Türkiye’nin Köln Başkonsolosu Turhan Kaya, Başkonsolosluk binasında düzenlenen programdaki açılış konuşmasında, “Aile içinde kötü muameleye maruz kalan veya kaldığı düşünülen veya ihmal edildiği değerlendirilen çocuklarımız, gençlik daireleri tarafından himaye altına alınabiliyor ve akabinde başlatılan hukuki süreç, ailelerin aleyhine sonuçlanırsa, bu çocuklarımız gönüllü koruyucu ailelerin yanına verilebiliyor. Koruma altına alınan Türk kökenli çocukların, kültürel kimliklerini, kökenlerini, ana dillerini ve dinlerini koruyabilmeleri için koruyucu aile olarak Türk kökenli ailelerin seçilmesi çok önemli. Bu nedenle Almanya’daki Türk toplumunda, koruyucu aile kavramının yaygınlaştırılması gerekiyor.” dedi.
Başkonsolos Kaya, şöyle devam etti:
“Türk toplumu temsilcileri olarak, Türk kökenli koruyucu aile sayısının artırılması yönünde çalışmalar yapmak, toplumu bu yönde bilgilendirmek zorundayız. Bu bakımdan da bu günkü toplantımızın bir Milat olduğunu değerlendiriyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız devam edecek. Bu günkü toplantımıza katılımlarınızdan dolayı büyük memnuniyet duyduk.
Koruyucu aile konusunda büyük bir ihtiyaç ve açık olduğu, Alman muhataplarımız tarafından da ifade edilmekte. Biz de her fırsatta bu konuya duyduğumuz hassasiyeti dile getiriyoruz. Bu bağlamda gençlik dairesinin, Başkonsolosluklarımız ve STK’larımızla sağlıklı bir iletişim ve iş birliği içinde olmasını; çocuk ve aile açısından çok değerli buluyoruz. Bu bağlamda da Başkonsolosluğumuz ve Aile ve Sosyal Hizmetler Ataşesi Rukiye Sancar hanımın çalışmalarına işaret etmek, her daim kendisiyle irtibat kurulabileceğini hatırlatmak isterim. Bugün aramızda eşgüdüm sağlanabilmesi, ayrıca bilgi ve emeğin paylaşılabilmesi için bir aradayız. Aile ve Sosyal Hizmetler Ataşemiz, gençlik dairesinin görev ve yetkileri, koruyucu aile modelleri, yeni koruyucu aile olabilmenin şartlarına ilişkin bilgi sunduktan sonra, görev çevremiz ve bölgemizde, ikamet eden koruyucu ailelerin deneyimlerini sizlerle paylaşacaklar ve STK temsilcilerimiz görüş ve önerilerini dile getirecekler. Katılımlarınız için sizlere teşekkür ederim.”
Köln Başkonsolosluğu Aile ve Sosyal Hizmetler Ataşemiz Rukiye Sancar ise şunları kaydetti:
“Bu Programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek” başladı ve sözlerini “Aile ve Sosyal Hizmetler Ataşeliğimiz olarak bu programın Köln Başkonsolosluğumuzda olması hasebiyle, bizler içinde yeni ve güzel bir deneyim olacağına yürekten inanıyorum. Türkiye de koruyucu aileliğin teşvik edilmesi, yaygınlaştırılması amacıyla 2021/12 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile 30 Haziran, Koruyucu Aile Günü ilan edilmiştir. Bugün münasebetiyle Köln ve bölgemizde bulunan koruyucu ailelerimiz ve konuyla ilgili STK’larımızla birlikte bir araya gelmeyi istedik.
Ataşeliklerimiz Yurtdışında bulunan veya yurt dışı bağlantısı olan çocuk, birey ve aile, sosyal, kültürel ve yasal güçlüklerden kaynaklanan sorunlara çözüm bulunmasına ve ailenin desteklenmesine yönelik sosyal hizmetler çalışmaları yapmaktadır. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın Yurt Dışı Teşkilatı olarak bizlerin, vatandaşlarımızın koruyucu aile olmalarına ilişkin yürüttüğü faaliyetlerin yanı sıra; ülkemizde de bu alanda çalışmalar yapmaktadır. 13-15 Mayıs 2024 tarihlerinde Gaziantep’te koruyucu aile eğitim çalıştayı yapılmıştır. Bakanlığımız koordinasyonunda Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz ve Birleşmiş Milletler Çocuklara yardım fonu iş birliğinde düzenlenmiştir. Genel Çerçevede bakıldığında, değişen yaşam koşullarında bireylerin aile kurma ve devam ettirme hususunda yaşadığı zorluklar, koruyucu aile sistemlerini ortaya çıkarmıştır. Türkiye’de 2002 yılında 515 çocuğumuza 500 koruyucu aile varken, 2024 yılında 8164 koruyucu aile, 9608 çocuğumuzu himaye etmektedir.
Ülkemizde koruyucu aileliğin tanınmasında, 2012 yılından itibaren Sayın Emine Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleştirilen, Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi’nin katkısı çok büyüktür.
Almanya özelinde koruyucu aile sisteminin, İkinci Dünya Savaşı ardından Weimar Cumhuriyeti’nin son yıllarından sonra çocuk refahı alanında yaşanan sıkıntılarla beraber ortaya çıktığı söylenebilir. Aile ilişkilerindeki eksiklik, yetim kalmak, açlık ve yoksulluk, evsizlik ve eğitim olanaklarının olmayışı savaşın ardından spesifik olarak çocuk ve gençlerin olumsuz etkilenmesine neden olmuştur. Koruyucu aile sistemi zamanla ihtiyaçlar çerçevesinde şekillenerek bugünkü halini almıştır. 2022 yılında yaklaşık 121 000 çocuk ve genç yurtlarda 86 000 çocuk ve geniş ise koruyucu aileye verilmiştir. 207 000 bin çocuk, ergen ve genç en azında geçici olarak ailelerinin dışında yetiştirilmiştir.
Almanya’da çocuk alımlarında birinci sırada, bakım veren kişinin yokluğu, ikinci sırada çocuk selametinin tehlikeye girmesi, üçüncü sırada ise anne ve babanın çocuğunu eğitmede yetersizliği yer almaktadır.
Köln Başkonsolosluğumuz ile birlikte Aile ve Sosyal Hizmetler Ataşeliği olarak Alman Gençlik Dairelerinin Türk çocuklarını koruma altına alması hususunda ailelere hem psikolojik hem de hukuki destek vermekteyiz. Ayrıca vatandaşlarımızın koruyucu aile olmasına önem verdiğimiz için farklı şehirlerde bu alanda toplantılar düzenliyoruz. Bugün ise koruyucu ailelik ile ilgili Köln`de Başkonsolosluğumuzda ilk programımızı yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz.
Maalesef Gençlik Dairesi tarafından himaye altına alınan Türk çocuklarımız da var. Bu çocuklara hem kendi kültürüne yabancı olmayacağı hem de Türk olan bir koruyucu aile tarafından bakım verilebilmesi hususunu önemsememiz gerekiyor. Bu süreçte bir çocuğa yuva olmanın çok değerli bir sosyal sorumluluk olduğunu göz önünde bulundurduğumuzda; koruyucu aileliğin önemini bir kez daha vurgulamak isterim.
Köln Konsolosluğu bünyesinde Ailelere psikolojik ve hukuki destek veriyoruz. Aile Ataşeliği olarak ayrıca farklı şehirlerde bu anlamda koruyucu aile olma ile ilgili programlar düzenlemektedir. Koruyucu aile seminerlerinde, koruyucu aile nasıl olunur, şartları nelerdir , nereler baş vurulur, toplumun koruyucu aileye bakışı gibi konularda bilgi verilmektedir. Fakat bugün 30 Haziran kutlanan koruyucu aile günü vesilesinden dolayı sözü daha çok koruyucu ailelere vererek, kendi izlemlerini ve tecrübelerini aktarmalarını arzu ettik.
30 Haziran Koruyucu Aile Günü’nün daha fazla çocuğumuzun özlemini duyduğu aile ortamında büyümesine vesile olmasını dilerim. Her çocuğun sıcak ve güvenli bir aile ortamında büyümesini dilerim.”
Programda, 30 Haziran Koruyucu Aile günü olması nedeniyle koruyucu ailelerimize Başkonsolosumuz Turhan Kaya tarafından birer sertifika takdim edildi. Programa katılan koruyucu aileler de kendi deneyimlerini paylaştılar. Yasadıkları tecrübeler, dinleyicileri hem duygulandırdı hem de sevinçli anlar yasattı.
Program Umut Yıldızı derneğinin katılımcılara gül dağıtmasıyla sona erdi.