İçeriğe geç
24 Ekim 2026 Almanya · NRW · Avrupa
Online—ManşetAvrupa'da Türklerin haber portalı
Reklam
Almanya

Merz’den CSU kongresinde birlik çağrısı: AfD ile iş birliğine karşı çıktı

Alman bayrağıyla Reichstag binasını gösteren temsili görsel

Almanya Başbakanı Friedrich Merz, Hristiyan Sosyal Birlik Partisinin (CSU) kongresinde yaptığı konuşmada hükümet ortaklarına birlik mesajı verdi. Ülkenin hem içerideki aşırıcı hareketlerden hem de dış kaynaklı tehditlerden kaynaklanan ciddi sınamalarla karşı karşıya olduğunu belirten Merz, ekonomik ve sosyal reformların gecikmeden hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.

Merz, Rusya’nın Almanya’yı her gün istikrarsızlaştırmaya çalıştığını savundu. Moskova ise Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine karşı hibrit saldırı yürüttüğü yönündeki suçlamaları reddediyor. Başbakan, Avrupa’da özgürlük ve güvenliğin korunması için iç ve dış tehditlere karşı siyasi dayanışmanın önemine dikkat çekti.

Konuşmasında aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) ile iş birliği yapılmasına da karşı çıkan Merz, Hristiyan demokratların bu konudaki mevcut tutumunun değiştirilmemesi gerektiği mesajını verdi. CDU içinde AfD ile ilişkilerin yeniden değerlendirilmesini isteyen bazı isimlerin açıklamaları son günlerde parti içi tartışmaları artırmıştı.

Reklam

Başbakan, emeklilik sistemi, sağlık ve bakım hizmetleri ile vergi politikası başta olmak üzere hükümetin önündeki reform dosyalarının hızla ilerletilmesini istedi. Artan yaşam maliyetleri ve ekonomik durgunluk karşısında hükümetin sonuç üretmesi gerektiğini belirten Merz, Almanya’nın sanayi ülkesi olarak rekabet gücünü korumasını öncelik olarak gösterdi.

Merz’in açıklamaları, hükümetin bölgesel seçimlerde yaşadığı kayıplar ve koalisyon ortakları arasındaki görüş ayrılıklarının sürdüğü bir dönemde geldi. Berlin’de olası koalisyon seçenekleri ve Birlik partilerinin gelecekteki siyasi yönelimi de CSU toplantısında gündeme gelen başlıklar arasında yer aldı.

İlgili haberler

Powered by Press Now Media